Breaking news
Datum Vandaag
21 March 2018
ontgiften.nl-detox-de-betere-keuze-afslanken-energieverbetering-chronische vermoeidheid-buikvet-leverreiniging-darmreiniging

Afvallen? Een kwestie van afval!

Ontgiften? Dat is toch meer iets voor de zwevende theedrinkers? Types die voor hun lol op hun hoofd gaan staan en samenkomen op spirituele beurzen waar ze elkaars kristallen wassen en intuïtief dansen. Detoxen?
Dat doe je toch in Thailand met een slang in je kont en een paar hete stenen op je rug? Nee hoor dan zit ik de hele week op t toilet, daar heb ik geen tijd voor al die gekkigheid..

Het woord ontgifting doet de meeste mensen denken aan exotische reinigingsoorden, voetbaden, slangen in je achterste en sapkuren die je de hele dag door naar het toilet laten rennen. Maar ontgiften is veel meer dan dat. Het ontgiften en ontzuren van het lichaam, is pure modern lifestyle survival! Keiharde noodzaak! Voor iedereen.

Ontgiften is een ongelooflijk ruim begrip en er leiden veel wegen naar Rome. De meeste mensen hebben geen idee wat ontgiften of ontzuren precies inhoudt, laat staan dat ze enig benul hebben van het enorme belang ervan. Wanneer je niet precies weet wat iets inhoudt en je het daardoor associeert met zaken en mensen waar je jezelf niet zo snel mee identificeert, dan blijft het een ver-van-mijn-bed-show. Jammer toch als je in beschouwing neemt dat het gemiddelde moderne lichaam niet roept maar letterlijk schreeuwt om een uitgebreide kennismaking en een levenslange relatie!

Gifvrij leven is, zolang we niet vrij van straling, milieuvervuiling, kunstmatige en bewerkte producten en chronische stress, ergens in de Zwitserse Alpen leven en ons eigen voedsel verbouwen, een vrijwel onmogelijke opgave. Daarom streven we ook niet naar perfectie maar naar progressie. Mijn streven is mensen te helpen om te midden van de hectische en vervuilde 21 eeuwse leefomgeving, de schade zoveel mogelijk te beperken door primair te informeren en vervolgens te leren compenseren. In dit kader kunnen we op vrij simpele wijze heel wat maatregelen treffen om blootstelling aan veel giftige stoffen te minimaliseren en opgehoopte gifstoffen uit ons lichaam te verwijderen.. In wezen is ontgiften de basis voor praktisch alle fysieke doelstellingen. Of het nu gaat om het blootleggen van die sixpack, een trucklading energie, een mooie stralende huid of het verliezen van een paar liter vervelend vet…

DETOX IS WHAT MODERN LIFESTYLE SURVIVAL IS ALL ABOUT!

Gelukkig begint dit inmiddels ook in de mainstream tot steeds meer mensen door te dringen. Vooral met betrekking tot gewichtsverlies begint met behulp van de bekende ‘hoofd-stroom-opinieleiders’ als Oprah en Oz, bij een steeds grotere massa mensen eindelijk het kwartje te vallen. Toch kijken veel mensen je nog altijd lacherig of vol weerstand aan als je over ontgiften begint. Detoxen, zoals ontgiften beter bekend is, doet de meeste mensen nog altijd denken aan ingewikkelde toestanden, vage mensen of ‘tijdrovende’ processen. Helaas roept de term ontgiften bij veel kijkbuizerds nog altijd direct beelden op van een ‘bevallende’ Patty Brard die al kreunend en steunend met een slang in haar kont een lading slakken inclusief behuizing uitpoept.

Ik moet dan altijd eerst uitleggen dat het lichaam de hele dag bezig is met ontgiften en dat ‘detoxen’ simpelweg het bewust stimuleren en ondersteunen van de lichaamseigen ontgiftingsprocessen inhoudt. Er zijn zoals gezegd veel manieren om het lichaam te ontdoen van afval en nare beestjes. Ontgiften doet het lichaam, net als alles dat van levensbelang is, in eerste instantie iedere nacht volledig automatisch. Het is daarvoor ontworpen met zeer vernuftige filter –en zuiveringssystemen, maar daarover een volgende keer meer..

Levend in een bijzonder toxische maatschappij is ontgiften als je er even bij stil staat toch een hele logische stap naar optimale gezondheid en vitaliteit. Het is in onze vervuilde maatschappij van schadelijke e-nummers, frituurvet, uitlaatgassen, milieuvervuiling, chemische lichaamsverzorging, farmaceutische medicatie, toxische genotsmiddelen, haastige magnetronmaaltijden, broodverbeteraars, smaakversterkers, suikervervangers, GMO, bio-industrie, slechte spijsvertering en chronische stress, eerder pure noodzaak dan optioneel om structureel puin te ruimen.. Helaas denkt de medische maffia hier nog altijd heel anders over. Resetten? Ben je besodemieterd? Nergens voor nodig! Dempen die put! Onderdrukken al die signalen van de interne milieupolitie! Met een paar potten farmaceutische oordoppen en oogkleppen op, roeien we gewoon weer een paar jaar door..

Afval en afvallen

Eén van de eerste punten die ik iedereen die af willen rekenen met overgewicht of hardnekkige vetopslag, altijd probeer duidelijk te maken is dat je hoe dan ook in relatietherapie moet met je lichaam. Door de verbeterde band die je opbouwt met je lijf en het inzicht en hopelijk respect dat je hierdoor ontwikkelt, zul je beginnen te beseffen dat je vet niet als vijand maar als vriend en beschermer moet gaan zien. Om dit esthetisch gezien door zo velen gehekeld weefsel de baas te kunnen, moet je het in eerste instantie leren begrijpen. Ook hier geldt weer de gouden regel:

Kennis is macht en door het begrijpen van de lichaamstaal,
neem je de macht over je innerlijk en uiterlijk weer in eigen hand!

Begin je pad naar een beter lijf met het besef dat in de kunstmatige, plastic-fantastic 21ste eeuwse leefstijl en omgeving, een overschot aan vetcellen absoluut niet alleen een kwestie is van te veel eten en te weinig lichaamsbeweging, oftewel het simplistische en achterhaalde calorie-in-calorie-uit-geleuter. Overtollig vetweefsel is primair een symptoom van een vergiftigd en verzuurd lichaam dat hormonaal gezien in zekere mate uit balans is.

Pak dus als je morgenochtend weer die douche uitkomt en voor de spiegel je dansje doet, die lovehandles vast en wees dankbaar! Dank je lichaam hardop voor de dagelijkse verdediging.. Zonder al dat overtollige vet kampte je nu hoogstwaarschijnlijk met een ernstige ziekte of was je er misschien zelfs niet meer geweest. Je meest vitale reinigingsorganen zoals je lever en nieren zouden simpelweg zijn bezweken onder de enorme lading gifstoffen die ze in een typische Westerse leefstijl en omgeving dagelijks te verwerken hebben.

Het is geen verrassing dat we in de wereld van vandaag, worden blootgesteld aan een gigantische hoeveelheid giftige stoffen. Ze bevinden zich overal om ons heen. Zelfs als je bewust met een beter eetpatroon bezig bent, kun je niet voorkomen dat je lichaam belastende stoffen opneemt uit het milieu, de huiselijke omgeving, medicatie, cosmetica en als gevolg van negatieve emoties.

Nobel Prijs winnaar Linus Pauling heeft uitgerekend dat we elk jaar gemiddeld 8 kg giftige stoffen opnemen. Van de 18 miljoen giftige verbindingen die de chemische wetenschap inmiddels kent, zijn er in de geïndustrialiseerde wereld meer dan 72 000 in gebruik. Deze giftige synthetische verbindingen zijn overal om ons heen. Je vindt ze in bestrijdingsmiddelen in tuinen en op akkers; cosmetica en schoonmaakmiddelen, bekledingsstoffen, meubels en bouwmaterialen in huis; in kleding, in het plastic van verpakkingen, flessen en speelgoed. Dan zijn er natuurlijk de vele additieven (toevoegingen) in ons eten, ftalaten, dioxinen, bisfenol A, computerchips etc..

Al deze synthetische verbindingen hebben niet alleen een voorname rol  in de comfortabele moderne leefstijl -en omgeving ingenomen, maar helaas ook in het gemiddelde moderne lichaam. Het is niet zo verwonderlijk dat dit bufferen van lichaamsvreemde chemicaliën in onze weefsels, invloed heeft op onze verfijnde en uitgebalanceerde lichaamschemie. Gifstoffen en parasieten vormen net als computervirussen, de basis voor de interne ontregeling van het systeem. Deze systematische ontregeling heeft door uiteenlopende processen een verstrekkende invloed op je algehele gezondheid, energiehuishouding, uiterlijk en vetpercentage.

De harde waarheid is dat je de moderne mens praktisch kunt vergelijken met een chemokar. We zijn bijna obsessief gefocust op uiterlijke verzorging en vertoning maar totaal clueless als het gaat om interne verzorging. Het gros van de mensen heeft werkelijk geen idee wat ze allemaal met zich meedragen aan parasitaire koloniën, zware metalen en andere gifstoffen. Wanneer iemand bij mij aanklopt om de zwembandjes lek te prikken en er meer energie op na te houden, blijft het nog altijd een openbaring wanneer ik de link uitleg tussen het afval dat er meegedragen wordt, het energiepeil, de conditie van de huid en het vetpercentage. Een onwrikbaar feit blijft..

SCHOON VAN BINNEN IS MOOI VAN BUITEN!

Om je een idee te geven van het belang van een ‘opgeruimde toko’, volgen hier een paar logische links..

Je kunt een voor jouw lichaamstype nog zo’n perfect voedingspatroon volgen en je arm kopen aan de hightech vitaminepreparaten, als je darmstelsel door de jaren heen zo vervuild is geraakt dat de voedingsstoffen nauwelijks door je aangekoekte darmwanden heen komen, werkt het natuurlijk verre van optimaal voor je en kun je bovendien al je dure supplementen net zo goed door het toilet spoelen.

Hetzelfde geldt voor lichaamstraining. Je kunt nog zoveel rondjes rond de kerk rennen, als je een chronisch tekort aan essentiële voedingsstoffen hebt door slechte opname in je darmstelsel, je (bij)nieren uitgeput zijn en je lever bomvol zit met gifstoffen, pleeg je alleen maar roofbouw op je lichaam met uiteindelijk desastreuze gevolgen.

Heb je een lastige, onrustige huid en spendeer je een fortuin aan zalfjes, crèmetjes, tonics en allerlei veelbelovende huidtherapieën, dan is het misschien een idee om je darmstelsel eens grondig uit te mesten.. Praktisch alle huidklachten vinden namelijk hun oorsprong in het spijsverteringsstelsel. Is het een zooitje van binnen, dan zul je dat sowieso gaan zien aan de buitenkant. Troep wil hoe dan ook je lijf verlaten en als de hoofd -en nooduitgangen op slot zitten dan worden er uiteindelijk ramen ingeslagen..

Als je op advies van je voedingsconsulent druk bezig bent met het schrappen van je geraffineerde koolhydraten, oftewel je snelle suikers grotendeels aan het verbannen bent, wordt dit bijna onmogelijk vol te houden als je lichaam vol zit met parasieten die leven en zich vermenigvuldigen op suikers en daarom hun uiterste best zullen doen om je zoveel mogelijk zoetigheid naar binnen te laten proppen. Iets waar ze uiteindelijk honderd procent zeker in zullen slagen. Je voorziet dus met alle vormen van suikers en granen, dus ook de altijd zo gezond geachte volkoren granen en zoete exotische fruitsoorten en sappen, niet alleen je cellen van (overtollige) energie, maar voedt dus in eerste instantie ook alle parasitaire koloniën.

Hier volgt een mooie graadmeter..Hoe meer trek in (verborgen) suikerbommen en (fout) zout je hebt en hoe groter de afkeer tegen de Betere Keuzes..des te erger je van binnen uit balans bent! En hoe harder je dus eigenlijk aan die noodrem moet rukken en op die resetknop moet rossen!

 IF CRAP GOES IN, CRAP MUST COME OUT

De problemen ontstaan niet alleen door wat er dagelijks aan foute verbindingen je lichaam binnenkomt, maar vooral door wat er niet uitgescheiden maar vastgehouden wordt. Hoewel we natuurlijk ontzettend veel kunnen doen om een groot deel van de belastende elementen die we op dagelijkse basis binnen krijgen te minimaliseren, is het in deze wereld simpelweg onmogelijk om al het gif buiten de deur te houden. Zit je bijvoorbeeld net lekker ontspannen een organische supersalade met een kop groene thee te verorberen op een leuk terrasje in het centrum, trekt de stadsbus pal voor je neus op. De dampen die op dat moment opstijgen zitten vol bijzonder schadelijke gifstoffen, die via je longen direct in je bloedbaan terechtkomen. Dit proces gaat nog veel sneller dan een rits foute e-nummers of pesticiden die je systeem via je spijsverteringsstelsel binnen moeten komen. Ik geef dit voorbeeld om te illustreren dat je een enorm verschil kunt maken door er met een zo organisch mogelijke leefstijl voor te zorgen dat je lichaam aan zo min mogelijk troep wordt blootgesteld, maar het praktisch onmogelijk is om in de vervuilde Westerse beschaving al het gif te mijden.

De natuurlijke overlevingsdrang van je lichaam, doet er alles aan om de constante stroom lichaamsvreemde stoffen dag in dag uit onschadelijk te maken, uit te scheiden en bij ondercapaciteit in ieder geval zo effectief mogelijk weg te houden van vitale organen en processen. Indien het ze niet direct kan neutraliseren door ze te binden en te transformeren in een onschuldige substantie om uit te scheiden, stopt het lichaam de schadelijke stoffen waar ze niet direct kwaad kunnen. Tot het tijdstip dat de verlossende hulptroepen oftewel neutraliserende capaciteit binnenkomt in de vorm van voldoende circulatie van zuurstof, vocht, mineralen en vitaminen, is de primaire dumpplaats, het relatief minst vitale weefsel in je lichaam. Je vet –en bindweefsel. En laten die levensbelangrijke hulptroepen nu net datgene zijn waaraan het ons in een standaard Westers leefpatroon chronisch ontbreekt..

Nu wordt hopelijk duidelijk waarom al dat onzichtbare overtollige vet rond de organen en het vervelende zichtbare vet op buik, billen en benen eerder een gif dan een calorieprobleem is. De truc zit hem dus sowieso in de schoonmaak. Het is van groot belang ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk rotzooi in je lijf ligt opgeslagen en daar uiteindelijk een eigen leven gaat leiden. Het vasthouden van troep (bedreigende verbindingen) zorgt ervoor dat je niet van dat hardnekkige lichaamsvet afkomen en ontneemt je jeugdigheid, uithoudingsvermogen, kracht en immuniteit. Dit is waarom het ondanks een beter eetpatroon en meer lichaamsbeweging, op de vervelende plekken vaak zo hardnekkig aanwezig blijft.

Gif en de beestjes..

Gifstoffen en parasieten zijn nauw met elkaar verbonden. Een vergiftigd en verzwakt lichaam trekt ‘ongedierte’ aan en andersom brengen parasieten weer gifstoffen in het lichaam en belasten het immuunsysteem. Gifstoffen en parasieten als Candida (schimmel) zorgen ervoor dat je spijsverteringsorganen en hormoonstelsel ernstig uit balans kunnen raken.

Interne vervuiling van het lichaam door gifstoffen en parasieten heeft onder andere invloed op :

  • Het immuunsysteem (de weerstand)
  • Het vetpercentage
  • Het energiepeil
  • Het proces van veroudering
  • De conditie van de huid
  • Regulering lichaamstemperatuur
  • De stofwisseling (metabolisme)
  • De spijsvertering en opname
  • De hormonale balans
  • De pH balans (zuurtegraad)

HORMOONVERSTOORDERS

Je lichaamssamenstelling en energiehuishouding worden primair geregeld door de diverse hormonen die specifieke processen stimuleren of juist afremmen. Veel chemische stoffen uit de industrie waaronder die in schoonmaakmiddelen, cosmetica, lichaamsverzorging, bestrijdingsmiddelen, huishoudelijke artikelen, brandvertragers en de industriële weekmakers die in alles worden toegepast, van PVC tot cosmetica – imiteren of blokkeren de effecten van bepaalde hormonen in je lichaam. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat als deze belangrijke boodschappers en initiatiefnemers geïmiteerd, geblokkeerd of uitgeput worden door hormoonverstorende stoffen, dit op de lange termijn verstrekkende gevolgen kan hebben voor zowel je innerlijke fysieke (en mentale) balans als je uiterlijk.

Zoals gezegd blijven veel van de lichaamsvreemde chemische stoffen waar we dagelijks mee in aanraking komen,  in het lichaam achter in bind -en vetweefsel. Nu blijkt uit onderzoek dat het gehalte aan industriële vervuilende stoffen in het bloed stijgt naarmate we relatief snel vet verliezen. Tijdens de bekende afvalraces bijvoorbeeld, krimpen een groot aantal opgezwollen vetcellen drastisch. Wanneer er dan te weinig ontgiftende capaciteit in het lichaam aanwezig is en de ‘hoofduitgangen geblokkeerd zijn’, komen opgeslagen gifstoffen weer terecht in de bloedsomloop. Dit is een enorme belasting van de filteringsorganen en een bedreiging voor het hele systeem. Ook voor de energiehuishouding en lichamelijke capaciteit om vet te verbranden, heeft dit desastreuze gevolgen. Naarmate de hoeveelheid gifstoffen in het bloed stijgt, daalt namelijk de hoeveelheid schildklierhormoon die nodig is voor een efficiënte stofwisseling, drastisch. Je zou kunnen zeggen dat het ‘stofwisselingsfornuis’ ( je schildklier is ook je lichaamseigen thermostaat) waarmee het lichaam (vet) verbrand, op een laag pitje wordt gedraaid.. Je voelt het vicieuze cirkeltje al hè? Door dus in relatief korte tijd te crashen tot bij wijze van spreken de vellen erbij hangen, programmeer je je lichaam op meer dan één manier om steeds meer en makkelijker vet op te slaan en het steeds minder makkelijk los te laten..

WEETJE: Na bestudering van de effecten van verschillende soorten gifstoffen op het systeem dat het lichaamsgewicht reguleert, kwamen onderzoekers tot een onverwachte ontdekking: namelijk dat in hoge doses sommige synthetische chemicaliën gewichtsverlies veroorzaken, maar dat de vele ’leefstijlchemicaliën’ in de zeer lage doses waaraan we er in het dagelijks leven op langere termijn worden blootgesteld, juist leiden tot gewichtstoename.

Te midden van het huidige bombardement aan koolhydraatarme diëten en sporthypes, is het dus belangrijk in gedachte te houden dat zolang je de stroom toxische stoffen niet een halt toeroept en de opgebouwde lichaamsvreemde buffers niet neutraliseert en opruimt, je lichaam altijd overtollig vet zal blijven creëren en nog belangrijker.. behouden! Het kan niet anders..

De conclusie is onweerlegbaar.  Om een strak en vitaal lichaam te verkrijgen en behouden zijn het continue schoon houden en een regelmatige ‘grote beurt’, essentiële elementen! Net als je woning als externe leefomgeving op een gegeven moment onleefbaar wordt als je niet regelmatig opruimt en schoonmaakt, geldt dit natuurlijk ook voor je interne leefomgeving.

 

Hoe houd je de boel schoon?

Samengevat komt de schoonmaak oftewel ontgifting voornamelijk neer op stelselmatig vasten en kuren in combinatie met het binnenkrijgen van zoveel mogelijk schoon water, sterk reinigende kruiden, (basische) mineraalzouten, (citrus)fruit -en chlorofyl rijke gewassen (o.a. groene bladgroenten),  vezelrijke (super)voeding en het optimaliseren van de circulatie (doorstroming) van het bloed en lymfevocht door intensieve en ontspannende beweging en massagetherapieën.

In een volgend artikel ga ik dieper op ontgifting in.. Tot die tijd raad ik je aan om alvast even op de tag ‘ontgiften’ te zoeken in mijn blogartikelen.

(wordt vervolgd)

 

Reacties

GEEN COMMENTAAR

Categorieën

Jeroen-Bos-de-betere-keuze-IAS-Natural-Health-Consultancy-afslanken-spiergroei-ontgiften-ph-balans-superfood-paleo-detox-anti-stress-foodcoach-vitaliteitscoach-personal-trainer-NASM-Online-coach-webinars-seminars-ladiesnight-natuurlijke-balans-leefstijlcoach-7sloten-de-betere-keuze
snelle-paleo-recepten-meer-energie-afslanken