Breaking news
Datum Vandaag
21 March 2018

De enzym factor

We gaan het even hebben over enzymen. Waarom?  Omdat deze kleine zwoegers ondanks hun omvang, major players in the health & beauty game zijn!

Enzym-en (Oud Grieks voor ‘in gist’) zijn ongelooflijk belangrijke stofjes. Deze noeste arbeidertjes, zijn betrokken bij praktisch alle activiteiten in je lichaam(!) Zelfs nadenken, heeft enzymactiviteit nodig.  Enzymen katalyseren een bepaalde reactie in of buiten een cel. Dit betekent dat ze reacties mogelijk maken of versnellen, zonder daarbij zelf verbruikt te worden of van samenstelling te hoeven veranderen. Voor de opbouw van enzymen zijn vitaminen, mineralen en andere co-enzymen nodig, dus leg meteen de link weer met het grote belang van voldoende vitaminen en mineralen! Na de betreffende reactie keert het enzym weer terug naar de oorspronkelijke toestand en kan het meteen weer een volgende reactie verzorgen.

Soorten enzymen en hun werking

Er zijn grofweg 3 type enzymen. Twee daarvan,  spijsverteringsenzymen en metabole enzymen, worden door je lichaam aangemaakt. Het derde type enzymen zijn voedingsenzymen en deze zijn zoals de naam al doet vermoeden, te vinden in voeding. Ongekookte plantaardige en dierlijke voeding welteverstaan.

De belangrijkste spijsverteringsenzymen zijn proteasen, amylasen en lipasen. Deze verzorgen in het maag-darmstelsel de afbraak (vertering/omzetting) van eiwitten, koolhydraten en vetten. Dat gaat ongeveer als volgt. Enzymen binden zich op specifieke plaatsen aan de moleculen van etenswaren.  Eenmaal omklemd, breken ze het voedingsmiddel af tot kleinere deeltjes. Nadat ze hun werk gedaan hebben en zijn losgemaakt van het geheel, zijn de betrokken enzymen weer vrij en kunnen ze door naar een volgend molecuul(deeltje). Het in kleine(re) stukjes breken en verwerken van etenswaren(spijzen) heet spijsvertering.

De Metabole enzymen zijn op hun beurt verantwoordelijk voor de structurering, reparatie en herinrichting van elke cel, elk orgaan en alle weefsels(!)

We hebben die enzymen dus keihard nodig om voedsel te kunnen verteren en onze cellen te bevoorraden. Hoe belangrijk is dat?? Nou heul heul errg belangrijk natuurlijk! Het zijn de kleine überpuzzelaartjes en transformertjes binnen je lichaamschemie! Ze ontcijferen, decoderen en reconstrueren dag en nacht alle ‘vreemde substanties’ (voeding of vulling) die je lichaam binnenkomen en er rondzwerven.  Ze transformeren het voedsel in bruikbare chemische structuren, om als bouwstenen of energie door het celmembraam (celwand) van je cellen te kunnen worden opgenomen..

Enzymen en temperatuur

De enzymwerking is maximaal/optimaal rond de 37 °C. He waar kennen we die temperatuur van? Juist, het is je lichaamstemperatuur. Dat komt even mooi uit. Niets is voor niets in een menselijk lichaam. Alles is perfect geregeld. Wanneer je nou bijvoorbeeld koorts hebt en je lichaamstemperatuur stijgt, dan vermindert je enzymwerking. Logisch gevolg is daarom de natuurlijke afkeer van grote zware maaltijden als je niet lekker bent. We kennen allemaal het fenomeen dat je soms al bij het kijken naar bepaalde voeding over je nek kunt gaan. Ik vind dit dan weer een prachtig voorbeeld van de perfectie van ons lijf. Als je dit soort natuurlijke signalen begint te snappen en zien dan kun je toch niet anders dan respect bouwen voor die machine. Leer de lichaamstaal begrijpen en blaas de relatie met je lichaam nieuw leven in, zeg ik altijd maar. Je zult er direct de vruchten van plukken! Maar goed andersom daalt ook bij onderkoeling (hypothermie) de enzymwerking weer, doordat je lichaamstemperatuur daalt. Bij het dalen van je lichaamstemperatuur worden de lichaamsfuncties en systemen geleidelijk aan uitgeschakeld, tot (bij ernstige onderkoeling) uiteindelijk alle vitale functies ermee kappen en je in een coma zakt of sterft.

Waarom je eten ‘dood’ kunt koken

Voedselenzymen worden boven 48° tot 60 °C vernietigd. Dus wanneer je eten stoomt, kookt, bakt of frituurt, is je lichaam genoodzaakt om eigen enzymen in te zetten om het betreffend soort voedsel te verwerken. Het lastige hiervan, is dat het lichaam helaas niet onbeperkt voeding kan absorberen en verteren zonder voldoende enzymen..Je voelt m natuurlijk al aankomen..Het is dus met het belang van vertering (brandstof + bouwstenen=leven) in gedachte, cruciaal om te allen tijden, zoveel mogelijk ‘transformers’ in je lichaam te hebben rondzwemmen.

Wanneer je met regelmaat (ongekookte) plantaardige voedselenzymen binnenkrijgt, hebben de metabolische enzymen de tijd om zich op andere plaatsen te concentreren. Als de verteringsenzymen in je voeding namelijk (chronisch) ontbreken, moet het lichaam steeds de eigen reserves aanspreken. Dit continue ¨lenen¨ van belangrijke enzymen,  heeft een uitputting van de metabolische processen tot gevolg(brandstof + bouwstenen=leven). Dit kan uiteindelijk desastreuze gevolgen hebben voor je gezondheid, energiehuishouding en gewicht.

 Enzymtekorten en ziektebeelden

Een chronisch enzymtekort kan zich op veel manieren uiten. Dit is natuurlijk logisch aangezien een flink tekort aan enzymen, zoals je nu weet praktisch gelijk staat aan een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Ja, als je steeds minder bruikbare bouwstenen en energie binnenkrijgt dan loopt de boel op een gegeven moment vast natuurlijk. Met je auto is het toch niet anders? Veel voorkomende symptomen van chronische enzymtekorten zijn de verteringsklachten als een opgeblazen gevoel, winderigheid en andere buikklachten na een maaltijd. Verdere gevolgen van die moeizame en slechte vertering, zijn dan de chronische vermoeidheid, versnelde veroudering en stofwisselingsklachten.

Hoe logisch wordt met deze kennis dan, je direct merkbare toename in kracht en energie tijdens en na een periode met relatief meer rauwe groente en fruit in salades en smoothies. Wat de meeste mensen verder nog ervaren door het overschakelen naar meer vers en rauw is een afname van kwaaltjes als migraine, moeheid, zeurende rugpijn, verkoudheid en allergieën. Het lichaam heeft door de ontlasting van het energie vretende verteringsproces, simpelweg de tijd en middelen om zich te herstellen. Wat je eigenlijk primair doet met het (sap)vasten in een detoxkuur bijvoorbeeld, is het op verplichte vakantie sturen van je belangrijkste arbeiders en ondertussen de afdeling vullen met een lading gespecialiseerde flexwerkers om de achterstanden wegwerken..

 Digestieve leukocytose

Een bijzonder belangrijk punt in dit geheel is wat met een duur woord het digestieve leukocytose proces wordt genoemd. Dit is een fenomeen dat opduikt wanneer we gekookt voedsel tot ons nemen. Omdat onze oerblauwdruk eigenlijk niet bekend is met de verandering van de moleculaire structuur van gekookt voedsel, kan er er een toename van het aantal witte bloedcellen (immuunsysteem) ontstaan, wanneer sterk verhit voedsel ons lichaam binnenkomt. Het lichaam herkent delen van het gekookte eten niet als voeding en stuurt er als immuunrespons extra witte bloedcellen op af . Dit gebeurt overigens ook met in de magnetron kapot bestraalde etenswaren.

Paul Kouchakof verbonden aan The Institute of Clinical Chemistry in Lausanne, Zwitserland, ontdekte in de jaren ’30, dat wanneer voedsel rauw wordt gegeten, dit fenomeen dus níet voorkomt. Wat dit betekent, is dat als we voedsel in de ¨rauwe¨ staat eten, het immuunsysteem optimaal functioneert, omdat het zich niet met het hele legioen, op ‘de transformatie’ hoeft te storten.. Anders gezegd is het eten van gekookt voedsel de zoveelste belasting voor het immuunsysteem en weer een vorm van fysieke stress. Tel hierbij op het sterk bewerkte, levenloze fabrieksvulsel, dat we tegenwoordig voeding noemen, het slechte kauwen, de haastige gespannen staat waarin we vaak eten en… WOW! Een rampzalige optelsom. Vindt je het gek dat we er zo futloos, vadsig en kwakkelend rondlopen met z’n allen!

Enzymen en de pH balans (zuurgraad)

Hoe belangrijk een goede interne pH balans is, zien we ook weer terug bij de werking van deze ongelooflijk belangrijke ‘mediators’ in ons lichaam, de enzymen. Het hele stoffelijke gebeuren in alle levende organismen is afhankelijk van de werking van enzymen, waarvan de werking weer afhankelijk is van de concentratie waterstofatomen (d.w.z. de pH waarde/zuurgraad). Enzymen tonen alleen een optimale werking binnen een specifieke ‘pH bandbreedte‘ en ze reageren zeer gevoelig op veranderingen. Spijsverteringsenzymen zijn voor een goede werking afhankelijk van een goede pH balans (zuurgraad) in het maag-darmkanaal. De maag heeft een zeer zuur (< pH7) milieu, terwijl de dunne darm juist een basisch (> pH7)  milieu, en de dikke darm een licht zuur milieu hebben.

Conslusie

Het is voor een stabiele gezondheid, strak lichaam en optimale stofwisseling en energie, belangrijk om naast verhitte voeding, ook zoveel mogelijk rauwe groenten, fruit,  noten en zaden te eten. Je kunt dit op relatief  simpele wijze doen door het eten en drinken van juices, smoothies en supershakes die je met de blender, slowjuicer of staafmixer klaarmaakt. Ook zijn er hele krachtige natuurlijke enzymsupplementen te koop om  spijsverteringsklachten door ernstige enzymtekorten te behandelen cq voorkomen.

Een mooie start is het paradepaardje Greens For Life, dat letterlijk een bom is van al het goede in één pot. Er zit onder andere een krachtig enzymencomplex in uit gefermenteerde bruine rijst, bestaande uit amylase (vertering koolhydraten), lactase (vertering lactose), protease (vertering eiwitten), lipase (vertering vetten) en cellulase (afbraak cellulose in plantaardige voeding). Verder zitten er in het kader van een optimale spijsvertering ook  een gecombineerd vezelcomplex en een gepatenteerd probiotica complex in..Lees hier wat er nog meer in deze natuurlijke kneedbom is opgenomen.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om je complete eetpatroon die essentiële upgrade te geven en je spijsvertering en energiehuishouding te optimaliseren, dan adviseer ik je om samen met mij Van Vullen naar Voeden te gaan!

Reacties

GEEN COMMENTAAR

Categorieën

Jeroen-Bos-de-betere-keuze-IAS-Natural-Health-Consultancy-afslanken-spiergroei-ontgiften-ph-balans-superfood-paleo-detox-anti-stress-foodcoach-vitaliteitscoach-personal-trainer-NASM-Online-coach-webinars-seminars-ladiesnight-natuurlijke-balans-leefstijlcoach-7sloten-de-betere-keuze
snelle-paleo-recepten-meer-energie-afslanken